Στην πρώτη επίσημη προεκλογική του εκδήλωση στο «Κονταξοπούλειο», ο απερχόμενος δήμαρχος ανακοίνωσε εκτός των άλλων προτεραιοτήτων και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις …. ανάπτυξη του ορεινού όγκου, ως χώρου αναψυχής και ως σημείου εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
            Από πού αντλεί το ουσιαστικό δικαίωμα, αυτός και η παράταξή του να αποφασίσουν για τo μέλλον μίας ευρύτερης περιοχής που δεν αφορά αποκλειστικά μόνο τους δημότες του Ωραιοκάστρου; Μήπως από την εμπειρία της καταστροφής του Γαλλικού ποταμού και ευρύτερα της περιοχής της Καλλιθέας;
            Η δημοτική αρχή, αφού στήριξε και ανέχτηκε τη συνεχή περιστολή των κρατικών πόρων, τώρα θα επικαλεσθεί ότι οι μεθοδευμένες εδώ και καιρό επενδύσεις θα γίνουν για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών του δήμου, για να μην ανέβουν τα δημοτικά τέλη (τα οποία θα ανεβάσουν έτσι κι αλλιώς, ότι κι αν λένε), για να δημιουργηθούν κάποιες επισφαλείς θέσεις εργασίας (20 με 25) ή για να αποπληρωθεί μέρος των δανείων. Παραβλέποντας ότι μία τέτοια απόφαση πρέπει να παρθεί από μία ευνομούμενη Πολιτεία (αναζητείται), με τη σύμφωνη γνώμη έγκυρων δημόσιων επιστημονικών φορέων, περιβαλλοντικών ινστιτούτων και συλλόγων και γενικότερα φορέων της Περιφέρειας. Ο ορεινός όγκος του Καλλικρατικού δήμου αποτελεί εθνικό φυσικό πλούτο.
            ΄Οσον αφορά τις άλλες παρατάξεις της Ν.Δ. και τη νεότευκτη του ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα αυτό είναι μία από τα ίδια (όπως και για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη χρήση των ΕΣΠΑ, τα εργασιακά δικαιώματα, τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας κλπ).
            Οφείλουμε να αναδείξουμε το πλούσιο φυσικό δυναμικό και τις πολλές κρυμμένες διαστάσεις που το τοπίο διαθέτει. Να διατηρήσουμε την ισορροπία του εύθραυστου οικοσυστήματος.
            Συνδημότισσες, συνδημότες
            Θα αφήσουμε να ανοίξει ο επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης, με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και  πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για μας και τα παιδιά μας; Θα αφήσουμε χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης να θυσιαστούν στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ενέργειας; Θα αφήσουμε τα μηχανικά τέρατα να εγκατασταθούν σε δασικές εκτάσεις και εντός εδαφών άγριας ζωής και περάσματος αποδημητικών πτηνών; Εναντι οποιουδήποτε τιμήματος;
            Θέλουμε αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης του δήμου μας ή ένα δήμο  περιβαλλοντικό πρότυπο, κρίκο ενός μεγάλου τόξου δασών, με διάκενα για εναλλαγή φωτισμού και υδροβιότοπων. Έναν δήμο ήπιου δημόσιου τουρισμού, αθλητικών εγκαταστάσεων, κατασκηνώσεων και κέντρων εκπαίδευσης, αναψυχής, μνημείων και πολιτισμού για ολόκληρη τη Μακεδονία, και την Ελλάδα; Ένα δήμο με οικότοπους χλωρίδας και πανίδας. Με όμορφα τοπία, πηγές και υδροφόρους ορίζοντες που φέρνουν κυρίως τα δάση; Με αναζήτηση νέων εκτάσεων για επέκταση του περιαστικού δάσους με νέες εναλλακτικές φυτεύσεις που να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες. Για την υποβοήθηση και όχι την ανακοπή του ρεύματος αέρα για την απορρύπανση της πόλης της Θεσσαλονίκης….Χωρίς ξενοδοχειακά συγκροτήματα -  τέρατα όπως έγινε στη Χαλκιδική.
            Η αλήθεια είναι ότι η απόπειρα γίνεται για να κερδίσουν οι επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιδοτούμενοι επιπλέον από το χαράτσι των ΑΠΕ στη λαϊκή κατανάλωση ρεύματος. Τα ανταποδοτικά τέλη για τη κοινωνία μας θα είναι ψίχουλα και θα  εξανεμίζονται από τις συνδυασμένες αρνητικές επιπτώσεις.
            Η ανάπτυξη του τόπου μας δεν περνά μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του. Τα Αιολικά πάρκα κοντά σε οικισμούς και στοιχεία πρασίνου, επηρεάζουν αρνητικά τη χρήση και τη λειτουργία του χώρου. Οπτική και ακουστική όχληση. Η δυσμορφία στο τοπίο θα έχει συνέπειες και στην ψυχολογία των δημοτών (δεν μας φτάνει η καπιταλιστική κρίση!). Αρνητικές συνέπειες και για τη κτηνοτροφικές - αγροτικές μονάδες. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες που έχουν συμφωνηθεί και με γερμανούς επενδυτές (με προκάλυψη την αδελφοποίηση δήμων). Φτηνή ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να υπάρξει από έναν πραγματικά δημόσιο φορέα, αρκεί να εφαρμοστούν επιστημονικές και κοινωνικές πολιτικές και κυρίως να μη παραδοθεί στα χέρια οικονομικών ομίλων. Ενεργειακός σχεδιασμός για τις λαϊκές ανάγκες!
            Πολίτες
            Μην έχετε σε κανέναν εμπιστοσύνη, ότι κι αν σας λέει. Οι παρατάξεις των δημογερόντων & των ευρωλάγνων, ανεξαρτήτως χρώματος, είναι υπάκουες στις επιταγές της Ε.Ε., της ντόπιας και της ξένης πλουτοκρατίας.
Τελικά το «πράσινο» το φροντίζουν οι ηγέτες εκείνοι που έχουν δύναμη ψυχής και ενδιαφέρονται μακρόχρονα για την ποιότητα ζωής των πολιτών και όχι μόνο για τη ψήφο τους. Για τους άλλους, τα δένδρα βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα. Είναι ανάγκη όλοι μας να κάνουμε υπέρβαση του κακώς νοούμενου συμφέροντος. Οποιος μπορέσει, βοηθούμενος από τη θλίψη και τη κακοδαιμονία που κυριαρχεί στο τόπο, να βρει το καινούργιο, το στέρεο που δεν είναι κλαψιάρικο, που δεν είναι σαν ζυμάρι, αυτός θα κατορθώσει να βρει το δρόμο που οδηγεί στην απαλλαγή από  το παλιό.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
ΨΗΦΟ ΣΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


                                                                                                    4 Μάη 2014  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top