Μεγάλες και σημαντικές είναι οι καταστροφές που σημειώθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του πρώτου δεκαήμερου του Δεκέμβρη. Βασική αιτία η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου μας. Οι καταστροφές αυτές, που δεν προκλήθηκαν για πρώτη φορά στις περιοχές της Καλλιθέας και της Μυγδονίας όπως και σε περιοχές του καθεαυτού δήμου Ωραιοκάστρου, αναδεικνύουν τη συνεχόμενη έλλειψη αναγκαίων έργων και καθαρισμού των μπαζωμένων ρεμάτων στην περιοχή. Επίσης αναδείχτηκαν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.


Συγκεκριμένα, καταστράφηκε η γέφυρα στη Φιλαδέλφεια, έσπασαν φράγματα του Γαλλικού ποταμού που είχαν να συντηρηθούν 60 χρόνια, στη περιοχή της Βάλτας πλημμύρισαν 60 κατοικίες. 2.500 κάτοικοι αποκλείστηκαν στη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας, με τα δημοτικά συνεργεία να προσπαθούν να πραγματοποιούν αντλήσεις υδάτων από σπίτια και δρόμους. Σοβαρές ζημίες υπήρξαν στο οδικό αγροτικό δίκτυο Καλλιθέας - Μυγδονίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην έχουν πρόσβαση στις μονάδες τους και στο υδρευτικό δίκτυο. Η αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων προβλέπεται μακρόχρονη λόγω του μεγέθους της καταστροφής τους. Το χωριό του Μονόλοφου γέμισε αυλάκια και η γέφυρά του χάλασε και αυτή. Το ίδιο και η ύδρευση Μεσαίου - Φιλαδέλφειας γιατί έσπασαν οι σωλήνες των γεωτρήσεων. Περισσότερα από 1.000 στρέμματα πλημμύρισαν στο Δρυμό, σχολεία πήραν νερό στα υπόγεια και ισόγειά τους. Αυτά γιατί, πέραν των άλλων η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ δεν φρόντισε να κατασκευάσει έργα διοχέτευσης των υδάτων, όπως είχε συμβατική υποχρέωση. Ζημίες είχε και η αποχέτευση της Μυγδονίας όπως και ορισμένες βιοτεχνίες της Συμμαχικής οδού στο Ωραιόκαστρο. Τα κυριότερα θύματα βέβαια των καταστροφών υπήρξαν οι νεκροί συμπολίτες μας.

Τα προβλήματα των ανοχύρωτων περιοχών ήταν γνωστά στη δημοτική και περιφερειακή διοίκηση η οποία και δεν έκανε κανένα ουσιαστικό έργο. Αυτοί που και σήμερα προβάλλονται ως τοπικοί άρχοντες, ήταν τέτοιοι και πριν από 12 και πλέον χρόνια …. Δεν έχουν κάνει έστω κάποια χαρτογράφηση της κατάστασης των ρεμάτων της περιοχής.


Η «Λαϊκή Συσπείρωση Ωραιοκάστρου» απαιτεί :


- Αμεση αποζημίωση στους πληγέντες.
- Πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών και ζημιών σε οδικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης - αποχέτευσης.
- Αμεση έγκριση κονδυλίων για την οργανωμένη κατασκευή αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Στόχευση στα εντοπισμένα προβλήματα, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς.
- Εργα ουσίας και όχι έργα βιτρίνας. Σχετική κατεύθυνση του νέου ΕΣΠΑ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΩΤΗΡΕΣ, ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top