093ccd48c78c279542febcc43baa7b26_L
Την Τετάρτη 3 Ιουνίου, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης δέχθηκε στο Υπουργείο μέλη του κινήματος ενάντια στο Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. “Έχουμε να κάνουμε με μια αποικιακού τύπου σύμβαση που επιβλήθηκε στο Ελληνικό κράτος από την Eldorado Gold και από μια εθελόδουλη κυβέρνηση”, τους είπε. Στην πραγματικότητα, η σύμβαση του 2003 είναι το μόνο για το οποίο δεν ευθύνεται η Eldorado Gold που απέκτησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας το 2012. Ευθύνονται οι Μπόμπολας-Κούτρας και τα πολιτικά τους υποχείρια, με πρώτο και καλύτερο τον αρχιτέκτονα της σύμβασης, Χρήστο Πάχτα.
Η συνέχεια της ομιλίας του κ. Λαφαζάνη ήταν σε χρόνους παρατατικό και μέλλοντα εξακολουθητικό. Προσαρμογή στην πολιτική γραμματική όπου ο ενεστώτας χρόνος έχει περίπου καταργηθεί:
»Η εταιρεία λειτουργούσε με ληστρικό τρόπο, δεν έδινε λόγο σε κανέναν, λειτουργούσε ως κράτος εν κράτει». Η εταιρεία όμως, τέσσερις μήνες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ως κράτος εν κράτει. Σε ενεστώτα χρόνο και μάλιστα διαρκείας, present continuous εις την αγγλικήν.
«Τα εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα νόμιζαν ότι μπορούν να αυθαιρετούν και βρήκαν έναν μοναδικό τόπο, την Χαλκιδική, να εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο που αφορά όμως όλη την Ευρώπη». Η πραγματικότητα είναι ότι τα πολυεθνικά συμφέροντα, μαζί με τους Μπόμπολα-Κούτρα ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝ και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ »το μοναδικό τόπο, τη Χαλκιδική». Σήμερα, όχι χθες.
Επίσης, έχει δίκιο ο Υπουργός, τα πολυεθνικά συμφέροντα πράγματι προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους κυριαρχία σε όλη την Ευρώπη και διεκδικούν να έχουν το δικαίωμα να μηνύουν τα κράτη αν θεωρήσουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους από ενέργειες ή πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Το όχημα των πολυεθνικών για να τα πετύχουν αυτά είναι οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου που αυτό το διάστημα διαπραγματεύεται η ΕΕ – η CETA με τον Καναδά και η ΤΤΙΡ με τις ΗΠΑ. Μάλιστα πρόσφατα ο κ. Σταθάκης μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, οτι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την CETA επειδή η διαπραγμάτευση»έχει κλείσει» – άλλος ένας παρελθοντικός χρόνος – και μάλλον η κυβέρνηση σκέφτεται να την επικυρώσει. Διερωτώμαστε, έτσι θα αντισταθούμε στα πολυεθνικά συμφέροντα;
Και συνέχισε ο Υπουργός: «Στη Χαλκιδική εξελίσσεται ένα πείραμα (;), για αυτό από την πρώτη στιγμή και στις προγραμματικές δηλώσεις δήλωσα ότι θα αμφισβητήσουμετη σύμβαση από τη σκοπιά του περιβάλλοντος και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος με όρους αποτελεσματικότητας».
Θα αμφισβητήσουμε. Μέλλοντας χρόνος. Όχι ακόμα. Πριν από λίγο καιρό, ο άλλος αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Τσιρώνης είχε χρησιμοποιήσει ένα υποθετικό σχήμα: »Η εταιρεία είναι παράνομη και αν θέλαμεαύριο το πρωί τους κλείναμε»ΑΝ ΘΕΛΑΜΕ.
Και αφού ο κ. Λαφαζάνης απαρίθμησε τις ενέργειες που έχει ήδη κάνει το Υπουργείο, συνέχισε: «η κυβέρνηση θα κινηθεί βήμα-βήμα για να πετύχουμε τον κοινό στόχο μας, για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εργαστούμε για μια άλλου είδους ανάπτυξη με προοπτική για την περιοχή». Κοινός μας στόχος, πράγματι, η νομιμότητα, με τη διευκρίνιση ότι αναφερόμαστε στη συνολική νομιμότητα της »επένδυσης”“, ξεκινώντας από τη σύμβαση και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και χωρίς να περιοριζόμαστε στα πρωτόκολλα υλοτομίας και άλλες πράξεις που ακολούθησαν την ΑΕΠΟ.
Όμως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότιΣΥΝΟΛΙΚΑ η εταιρεία λειτουργεί παράνομα και δεν υπάρχει χρόνος για αμφισβήτηση και εφαρμογή της νομιμότητας στο μέλλον, αφού η νομιμότητα είναι  ανύπαρκτη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της εταιρείας. Η εταιρεία προχωράει στο καταστροφικό της έργο με άλματα και αν η κυβέρνηση »κινηθεί βήμα-βήμα στην εφαρμογή της νομιμότητας», στο μέλλον πάντα, θα είναι αργά.
Έχουμε προκαλέσει τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΠΕΝ να μας υποδείξουν έστω ένα έργο στις Σκουριές – εκτός των εργασιών στο επιφανειακό όρυγμα – στο οποίο η εταιρεία »εφαρμόζει τη νομιμότητα». Περιμένουμε ακόμα την απάντηση. Μόνο το βουνό δεν μπορεί να περιμένει. Πεθαίνει, μέρα με τη μέρα.
Και αν η εταιρεία αφεθεί για πολύ ακόμα ανεξέλεγκτη, όταν το Υπουργείο αποφασίσει να δράσει, η καταστροφή θα έχει πλέον ολοκληρωθεί. Συντελεσμένος μέλλοντας.