Ο ιερισσιώτης λαογράφος Γιάννης Π. Μαρίνος γράφει για την Πιπερού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ» Ιερισσού, για δεύτερη συνεχή χρονιά αναβίωσε ένα ιερισσιώτικο παλαιό έθιμο την «ΠΙΠΙΡΟΥ».
Το έθιμο αυτό οι πρόγονοί μας το καθιέρωσαν όταν τους δυο μήνες Απρίλιο και Μάη, δεν είχαν βροχοπτώσεις, μήνες που είναι καθωριστικοί για την ανάπτυξη των σιτηρών και την καλή απόδοσή της σοδιάς.
Σοφίστηκαν και καθιέρωσαν την «ΠΙΠΙΡΟΥ», η οποία ήταν μια γυναίκα που την έντυναν με αγριόχορτα «βούζια» ή «αγγιναρόφυλλα», την σκέπαζαν το κεφάλι  με ένα μαντίλι και πάνω στo κεφάλι της τοποθετούσαν ένα μπακιρένιο μαγειρικό σκεύος, τον «τέντζερι».
Την συνόδευαν δυο γυναίκες που την κρατούσαν από το χέρι, δυο άλλες γυναίκες ήταν πίσω της κρατώντας από ένα καλάθι μέσα στο οποία θα τοποθετούσαν τα δώρα που έδιναν οι νοικοκυρές των σπιτιών που θα επισκεπτόταν και πίσω από τις δυο, υπήρχαν άλλες πέντε γυναίκες οι οποίες μαζί με τις προηγούμενες θα τραγουδούσαν το τραγούδι της «ΠΙΠΙΡΟΥΣ», που οι στίχοι τους λένε τα εξής:

                                    Πιπιρού δρουσουλουγού
                                     Παρακάλισι τουν Θιό
                                     Για να βρέξ’ η Θιός νιρό
                                     Να πουτίσει τα σιτάρια
                                     Του φτουχού του παρασπόρ
                                     Μπάργια μπάργια τα κριθάρια
                                     Γούβις γούβις σιτάρια.

΄Όταν έφτανε η Πιπιρού  σε κάποιο σπίτι και άρχιζαν το τραγούδι της, τότε η νοικοκυρά του σπιτιού έβγαινε στην εξώπορτα με μια στάμνα γεμάτη νερό το οποίο άδειαζε στα κεφάλι της Πιπιρούς.

Στην αναφερόμενη εκδήλωση ο σύλλογος του «Κλειγένη» που είχε προηγουμένως φροντίσει να το ανακοινώσει στο διαδίκτυο, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση 19 ομάδες χορευτών αντίστοιχων πολιτιστικών συλλόγων από τη Χαλκιδική και τη Μακεδονία, που αριθμούσαν συνολικά 350 άτομα.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφέρουμε ότι για τη μεγάλη συμμετοχή των αναφερομένων χορευτικών  τμημάτων, είχαμε την αμέριστη βοήθεια της κ.΄Εφης Κελιαφάνου προέδρου του Λαογραφικού Συλλόγου Πολυγύρου, η οποία, λόγω της αναφερόμενης ιδιότητάς της, ειδοποίησε πολλά από τα τμήματα που συμμετείχαν και ως εκ τούτου την ευχαριστούμε θερμά.

Η πομπή ξεκίνησε από το Γυμνάσιο- Λύκειο Ιερισσού, με προορισμό την παραλία,  όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, και όπου στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων
της Πιπιρούς.

Στην κορυφή της πομπής με κατεύθυνση την παραλία, ήταν η Πιπιρού με τη συνοδεία της. Πίσω, ήταν η παραδοσιακή χορωδία του Κλειγένη με χοράρχη,   τον Γιάννη Μαρίνο η οποία, σε ορισμένες στάσεις τραγουδούσε το τραγούδι της Πιπιρούς, πίσω ακολουθούσαν τα λάβαρα των συλλόγων, και ανάμεσα στα τμήματα ήταν η ορχήστρα των «Ιχνηλατών της Παράδοσης», η οποία έπαιζε στη διαδρομή χορευτικούς σκοπούς που χόρευαν όλα τα χορευτικά βαδίζοντας.
Σε τέσσερα σημεία της διαδρομής υπήρχε μπουφές με διάφορα εδέσματα, τα οποία απολάμβαναν τα συμμετέχοντα τμήματα.

΄Όταν κατέληξε η πομπή στον προορισμένο χώρο των εκδηλώσεων, στην αρχή χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος και άλλοι παραβρισκόμενοι επίσημοι. Δόθηκαν αναμνηστικά σε όλους τους συλλόγους και αφού ανακοινώθηκε ότι στο πίσω μέρος της εξέδρας υπήρχε και άλλος μπουφές με φαγητά για τους φιλοξενούμενους, άρχισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Η παραδοσιακή χορωδία ανεβαίνοντας στην εξέδρα τραγούδησε την Πιπιρού.
Με συνοδεία τους οργανοπαίκτες, τραγούδησαν καλωσορίζοντας όλους τους συμμετέχοντας με το ιερισσιώτικο τραγούδι «φίλοι μ’ κολουσουρίσατι…» και πάλι η χορωδία τραγούδησε με συνοδεία των οργάνων το ιερισσιώτικο τραγούδι , «με μήνυσε η αγαπώ» με το οποίο άρχισαν οι χοροί με τρεις κύκλους.
Χάρη στην εμπειρία των μουσικών «Ιχνηλάτες της Παράδοσης» και την τραγουδίστρια τους, που έπαιξαν όλους τους χορούς της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε ένα τρικούβερτο γλέντι που ενθουσίασε όλους τους συμμετέχοντας γενικά στην εκδήλωση.

Η αναφερόμενη εκδήλωση υπήρξε καθοριστική για τα πολιτιστικά γίγνεσθαι της Ιερισσού.
Ως εκ τούτου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και έπαινος στην πρόεδρο κ.Μελαχρινή Μπανιτσιώτη –Λιάκου  και τα άξια μέλη του διοικητικού συμβουλίου
του Κλειγένη καθώς  και σε όσους βοήθησαν με την προσωπική τους συμμετοχή οι οποίοι, δεν ήταν λίγοι,  ώστε να παρουσιάσουν αυτό το θέαμα που απόλαυσε και χειροκρότησε το πολυπληθές ακροατήριο  που ήταν παρών.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μη αναφέρω την άριστη παρουσίαση  ολοκλήρου του προγράμματος από την δεσποινίδα Στέλλα Πλιούκα, καθώς και τον ρόλο του τελετάρχη του Γιάννη Πλιούκα.

Συμμετέχοντες Σύλλογοι: Γυναικών Δραβίσκου Σερρών,  Λαογραφικός Φιλανθρωπικός Συλ. Γυναικών Νέας Ζύχνης, ΚΕΠΑΠ Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη Τμήμα Ασβεστοχωρίου, Πολ.Συλ.Νεοχωρούδας, , Αθλητ.Πολ.Συλ.Λαγκαδά, Συλ.Γυναικών Λαγκαδά, Συλ.Γυναικών Πορταριάς, Συλ.Νέων Τρίγλιας, Λαογραφικός ΄Ομιλος Πολυγύρου, Συλ.Γυναικών Ορμίλιας                          
η  «Ανδρομάχη», Πολ.Συλ.Νέων Ν.Μαρμαρά Παρθενών, Χορευτική Ομάδα Νικήτης, Πολ.Συλ.Μεταγγιτσίου «ΝΕΑ ΑΣΣΑ», Πολ.Σύλ.Αγ.Νικολάου «Η Βαρβάρα», Πολ.Συλ. Πυργαδικίων «Η Αφθάη», Χορευτ. Ομάδα «Αγίου Κων/τίνου και Ελένης», Χορευτικό Τμήμα «Αριστοτελείου Κέντρου Αρναίας», Σύλλογος Γυναικών Στανού,Πολ.Συλ.Ουρανουπόλεως, Πολ.Συλ.Ν.Ρόδων «Προσφυγικής Αναγέννησης» και τέλος Χορευτ.Ομάδα Πολ.Συλλόγου Ιερισσού
«ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ».
Επιβάλλεται ως εκ τούτου, να αναφερθεί ότι πολλά από τα από τα παιδιά μας που δραστηριοποιούνται καθημερινά  με τον «ΚΛΕΙΓΕΝΗ», και  προάγουν  τον πολιτισμό του τόπου τους, σύμφωνα με τη διακήρυξη του κ.Σαμαρά ότι, «το έργο στις Σκουριές θα γίνει με κάθε τίμημα», είναι υπόδικα, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος τους!  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top