Γράφει η Λένα Χατζοπούλου
               Εικαστικός
Βόλος-Φωτο:http://volospelionmagnesia.blogspot.gr/
Σέσκλο-Φωτο:http://www.volos-taxiservices.gr/
Η περιοχή του Βόλου , η αρχαία Μαγνησία, αποτελεί μια από τις παλιότερα κατοικημένες περιοχές του Ελλαδικού χώρου. Οι πρώτες γνωστές εγκαταστάσεις πληθυσμών χρονολογούνται την 7η χιλιετία π.χ. ενώ η πολιτισμική παρουσία στο χώρο συνεχίζεται χωρίς κενά. Γενάρχης της περιοχής υπήρξε ο Μάγνης, γιος του Αίολου, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Πήλιο. Στο Πήλιο κατοικούσαν οι Κένταυροι, τερατόμορφα όντα, που προήλθαν από την ποιητική ένωση του Ιξίωνα και της Νεφέλης. Γνωστός κένταυρος της μυθολογίας ήταν ο Χείρων, ο οποίος μεσολάβησε για τον γάμο του Πηλέα με την Θέτιδα, που έγινε στο Πήλιο. Στη διάρκεια του γάμου και εξαιτίας του μήλου της έριδος προκλήθηκε ο Τρωικός πόλεμος. Στο σοφό κένταυρο Χείρωνα μαθήτευσε ο Ασκληπιός, πατέρας της ιατρικής, καθώς και ο Αχιλλέας. Από την Μαγνησία επίσης ξεκίνησε η αργοναυτική εκστρατεία, που σχετίζεται ιστορικά με την απαρχή της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού στον Ελλαδικό χώρο.

Μέχρι τώρα οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως 40 περίπου νεολιθικούς οικισμούς που αρκετοί από αυτούς εξακολούθησαν τις δραστηριότητες τους και στη διάρκεια της εποχής του χαλκού. Σημαντικότεροι νεολιθικοί οικισμοί, είναι το Σέσκλο και το Διμήνι. Το 293/92 π.χ.ο βασιλιάς της Μακεδονίας Δημητριάς ο Πολιορκητής ίδρυσε την ομώνυμη πόλη, Δημητριάδα αφού συνοίκησε τις γειτονικές κώμες. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης βρίσκονται το ανάκτορο, νότια η αγορά και δυτικά το θέατρο.

Λόφος Γορίτσας-Φωτο:http://ufotruth-gr.blogspot.gr/
Ο Λόφος της Γορίτσας.
Πάνω στο λόφο της Γορίτσας που βρίσκεται στις βορειοανατολικές παρυφές της πόλης του Βόλου σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης του 4ου αιώνα π.χ. Είναι ορατό το αρχαίο τείχος με 33 πύργους και ο προμαχώνας 14. Ο λόφος προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη του Βόλου και την γύρω περιοχή.



Μικροθήβες-Φωτο:http://tablet.ethnos.gr/

Μικροθήβες.
Εκεί σώζονται τα ισχυρά τείχη, ο ναός του Ασκληπιού, ο ναός της Αθηνάς Πολιάδος, αλλά και το μνημειακό λίθινο θέατρο της αρχαίας πόλης.
Αρχαιολογικός χώρος Νέας Μαγνησίας-Φωτό:http://www.taxydromos.gr/

Αρχαιολογικός χώρος Νέας Αγχιάλου.
Εκεί βρίσκονταν η ομηρική Πύρασος, ενώ στην περιοχή έχουν βρεθεί ίχνη Νεολιθικής Υστεροελλαδικής, Πρωτογεωμετρικής, Γεωμετρικής και Κλασικής κατοίκησης.
Στην είσοδο του Βόλου, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια μιας μυκηναϊκής πόλης που είναι ορατά κάτω από το βυζαντινό τείχος. Η πόλη αυτή μαζί με το Διμήνι και τα Πευκάκια αποτελούσαν το ανάκτορο της Ιωλκού.


Αρχαιολογικός χώρος Διμηνίου.
Διμήνι-Φωτο:http://talosgroup.gr/
Έγινε αρχικά γνωστός από τα ερείπια του μεγάλου και οργανωμένου νεολιθικού οικισμού που παρουσιάζει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στοιχείο, τους έξι λιθόκτιστους περιβόλους ανάμεσα στους οποίους ήταν χτισμένα τα νεολιθικά σπίτια. Από την πόλη αυτή μπορεί κανείς να επισκεφτεί ένα μεγάλο ανακτορικό συγκρότημα που συνδέεται με δυο μεγάλους θολωτούς τάφους της ίδιας περιόδου.


Αρχαία Ιωλκός-Φωτο:http://www.authorway.com/

Ιωλκός, ο μύθος των αργοναυτών.
Σύμφωνα με τον μύθο, στην Ιωλκό βασίλευε ο Πελίας , που σφετερίστηκε το θρόνο από τον αδερφό του Αίσονα. Ο Αίσονας για να προστατέψει τον γιο του Ιάσονα, τον έστειλε να μαθητεύσει κοντά στον σοφό κένταυρο Χείρωνα, στο Πήλιο. Όταν ο Ιάσονας μεγάλωσε κατέβηκε από το Πήλιο και λίγο πριν φτάσει στην Ιωλκό έχασε το ένα σανδάλι του στον ποταμό Άναυρο. Έτσι μονοσάνδαλος ο Ιάσονας παρουσιάστηκε στον Πελία και ζήτησε τον θρόνο της Ιωλκού. Ο Πελίας προκειμένου να διατηρήσει τον θρόνο του, τον έστειλε στην μακρινή Κολχίδα, για να φέρει πίσω το χρυσόμαλλο δέρας από το κριάρι που είχε μεταφέρει εκεί ο Φράξος. Σήμερα βέβαια λέγεται ότι η Αργώ ήταν ιπτάμενη ! Μάλιστα στο λόφο της Γορίτσας βρίσκεται και το μέρος από εκεί που έφυγε.

Μακρυνίτσα-Φωτο:Panoramio

Το Πήλιο είναι ένα από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδος! Ο Δροσίνης το αποκαλεί '' βουνό, βουνών καμάρι''!! Ο Όμηρος επίσης κάνει αναφορά στην χλωρίδα του. Πέντε χιλιάδες βότανα !!!! Αληθινή Πανάκεια !!!

Φωτο:http://www.smileacadimos.gr/
Τα 24 χωριά του είναι ονομαστά ανά την υφήλιο!!! Μακρυνίτσα- το μπαλκόνι του Βόλου!! Οι Μηλιές με την βιβλιοθήκη του Άνθιμου Γαζή, η Ζαγορά με το σχολείο του Ρήγα Φεραίου!!!! Θέλει κανείς βιβλία ολόκληρα για να αναφέρει τις ομορφιές του τόπου ετούτου. Οι ακρογιαλιές, μαλακές από την πλευρά του Παγασητικού κόλπου, άγριες από την πλευρά του Αιγαίου!!!!

Ελάτε να σας κεράσουμε ένα τσίπουρο ! Να μας θαυμάσετε και να σας γοητέψουμε με τις ομορφιές μας!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top