Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου ο κ. Αρβανιτίδης τοποθετήθηκε στην Βουλή στα πλαίσια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου. Στην ομιλία του κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αποσύρει ευνοϊκές ρυθμίσεις σε σειρά θεμάτων όπως το ασφαλιστικό και οι 100 δόσεις ενώ ζήτησε την τροποποίηση προβληματικών διατάξεων σε φορολογικά θέματα και θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η επικείμενη αύξηση των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες κάθε άλλο παρά ανακουφίζει τα χαμηλότερα στρώματα, ειδικά στην Θεσσαλονίκη όπου τα μέσα του ΟΑΣΘ αποτελούν τη μοναδική επιλογή μαζικής μεταφοράς για τους πολίτες.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε ότι η παράταξη θα συμβάλει με δημιουργική κριτική και προτάσεις, δεν θα χρεωθεί όμως αδιέξοδες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το πολυνομοσχέδιο αυτό είναι το αποτέλεσμα της «σκληρής» 7μηνης διαπραγμάτευσης.
Αδυνατώ να φανταστώ τι θα φέρνατε προς ψήφιση εάν δεν είχατε διαπραγματευτεί τόσο σκληρά.
Έχετε καταφέρει σε 19 άρθρα να πλήξετε το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας και απευθύνεστε στην αντιπολίτευση με περίσσιο θράσος λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά τα γνώριζαν οι πολίτες προεκλογικά, οπότε δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε.
Μάλλον κλείνετε τα αυτιά σας στα συλλαλητήρια που ετοιμάζονται και τις αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν των παραγωγικών φορέων της χώρας οι οποίες εκφράστηκαν εντός και εκτός κοινοβουλίου.
Οι ρυθμίσεις που έρχονται είναι πολλές, δύο λόγια για ορισμένες από αυτές:
Απαντήστε μας που θα συμβάλει η εξάλειψη της δυνατότητας επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κλάσης για νέους ασφαλισμένους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς μετά την 1.1.1993. Γνωρίζετε ότι χιλιάδες νέοι ασφαλισμένοι δικηγόροι για παράδειγμα είχαν μηδενικές παραστάσεις το 2014; Και μάλιστα καταργείτε αυτή τη δυνατότητα αναδρομικά.
Παίρνετε πίσω τη ρύθμιση για την αυξημένη φορολόγηση των ενοικίων. Το ίδιο είπατε και για τα αγροτεμάχια. Τι θα γίνει όμως με τα ανείσπρακτα ενοίκια; Γιατί ακυρώνετε μια ρύθμιση που βοηθά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων; Χρειάζεται μια ξεκάθαρη δέσμευση με τεχνοκρατική τεκμηρίωση ότι ακόμα και αν δεν ισχύσει τελικά η δυνατότητα εκχώρησης θα βρεθεί ένας απλός τρόπος να μην φορολογηθούν για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.
Βάζετε συμπληρωματικό φόρο σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια αναδρομικά από 1.1.2015 αντί για 19.8.2015. Πως μπορεί άραγε μια επιχείρηση να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της όταν κάθε τρεις και λίγο εμφανίζονται αναδρομικές υποχρεώσεις; Έτσι σκοπεύετε να επιτύχετε ανάπτυξη το 2016;
Ακυρώνετε στην πράξη την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλέτες που δεν καταφέρνουν εντός μηνός – και όχι τριμήνου – να τακτοποιήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Έχετε υπολογίσει άραγε πόσοι θα μείνουν εκτός; Πιστεύετε ότι έτσι θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα και θα ανασάνει η αγορά;
Υπάρχει θέμα και με την έννοια του «εγκλήματος της φοροδιαφυγής» το οποίο έχουν επισημάνει φορείς και συνάδελφοι βουλευτές. Δεν μπορεί να εξομοιώνονται καταφανώς παράνομες πράξεις με μια μικρή παράβαση ή παράλειψη. Δίνετε μεγάλο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στα ελεγκτικά όργανα να κρίνουν κατά το δοκούν, γεγονός που μπορεί να γεννήσει διαφθορά. Πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινήσεις.
Επαναφέρετε διάταξη για τη μη επιβολή ανταποδοτικών δημοτικών τελών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήδη από το 2013 έχει εξηγήσει τεκμηριωμένα ότι μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα απώλειας εσόδων, χωρίς μάλιστα να προβλέπετε κανένα «ισοδύναμο» κατά την προσφιλή τακτική σας. Επιπλέον, μια τέτοια ρύθμιση θα επιφέρει και σειρά άλλων στρεβλώσεων όπως σας επισημαίνει με επιστολή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Ο αρμόδιος Υπουργός έφερε βελτιώσεις χτες, όμως το πρόβλημα παραμένει όπως σας επισημαίνει με επιστολή της η ΚΕΔΕ.
Δημιουργείτε προβλήματα και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 21 παρ. 3 καταργείτε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την μετατροπή του Ταμείου Αρωγής Λιμενικού Σώματος σε επαγγελματικό ταμείο, τη στιγμή μάλιστα που έχουν ξοδευτεί σημαντικά ποσά προς αυτή την κατεύθυνση. Και μάλιστα για μια διαδικασία η οποία λήγει σε δυόμιση μήνες.
Η έκθεση συνεπειών του νομοσχεδίου αναφέρει μια προς μια τις κοινωνικές ομάδες που θίγουν οι ρυθμίσεις σας στο ασφαλιστικό:
Α) μείωση συντάξεων στα στελέχη του δημοσίου και των ενόπλων δυνάμεων που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από 1.9.2015 και μετά
Β) δυσμενείς συνέπειες από την αύξηση ορίων ηλικίας από 19 Αυγούστου και μετά
Γ) περικοπή κατά 10% των μειωμένων πρόωρων συντάξεων μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Υπάρχουν πολλές άλλες προβληματικές περιπτώσεις στο νομοσχέδιο οι οποίες χρήζουν τροποποιήσεων. Έχει αναφερθεί αναλυτικά ο εισηγητής μας, δυστυχώς δεν έχω άλλο χρόνο. Θα πιέζουμε για διορθώσεις ακόμα και στο και πέντε.
Θέλω όμως να κλείσω με ένα σχόλιο.
Η δεύτερη κυβερνητική θητεία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκινά με ένα βάρβαρο νομοσχέδιο και απ’ ότι φαίνεται μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν και άλλα. Θέλω να σταθώ στην σχεδιαζόμενη αύξηση του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών. Στη Θεσσαλονίκη, τα μέσα του ΟΑΣΘ αποτελούν τη μοναδική επιλογή μαζικής μεταφοράς για τους πολίτες. Υπολογίζεται ότι η αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου θα φτάσει τα 10 λεπτά θα πάει δηλαδή στο 1,1€ από 1€ που είναι σήμερα. Είναι άραγε αυτή μια δίκαιη πολιτική; Είναι μια πολιτική που βοηθά τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα;
Εμείς ως Δημοκρατική Παράταξη θα είμαστε εδώ για δημιουργική κριτική και προτάσεις. Δεν θα μας φορτώνετε όμως κύριοι της συγκυβέρνησης τις δικές σας αδιέξοδες πολιτικές επιλογές.
Σας ευχαριστώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top