Γ.Πατούλης: Δεν θα ανεχθούμε άλλες μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι δήμαρχοι θύματα της αλόγιστης πολιτικής της

Επανήλθε προς συζήτηση στο ΔΣ της ΚΕΔΕ το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας του Κέντρου Μετεγκατάστασης προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα στα Διαβατά, παρουσία του δημάρχου Δέλτα Ευθύμιου Φωτόπουλου και του προέδρου της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ καταδίκασε την επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Δέλτα το Σάββατο και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επανέλαβε τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η κεντρική εξουσία οφείλει να είναι σε διαρκή συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις θέσεις της για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, της χωροθέτησης και λειτουργίας των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών. Σημείωσε ότι η επιμονή της σε μονομερείς λύσεις δεν βοηθάνε στη διασφάλιση της ενότητας που έχει ανάγκη η χώρα όσο ποτέ άλλοτε για αυτό το εθνικό ζήτημα και συμπλήρωσε ότι αυτές οι πρακτικές δεν μπορούν να είναι πλέον ανεκτές από την Τοπική Αυτοιδοίκηση και ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι δήμαρχοι θύματα της αλόγιστης πολιτικής της.
Ο δήμαρχος Δέλτα Ευ. Φωτόπουλος, ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας για την έμπρακτη συμπαράστασή του στο αίτημα του Δήμου να μη προχωρήσει η δημιουργία του Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων σε έναν ακατάλληλο χώρο και επικίνδυνο, όπως είναι το στρατόπεδο στα Διαβατά. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του που τελικά η κυβέρνηση προχώρησε στην υιοθέτηση έστω και μίας από τις έξι προτάσεις που κατέθεσαν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, δηλαδή την αποθήκη 9 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση για να βρεθούν και άλλοι κατάλληλοι χώροι.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι και οι δήμαρχοι είναι ευαίσθητοι για το προσφυγικό αλλά να τους επιτρέψει να είναι ευαίσθητοι και στο ζήτημα της διαφύλαξης της ηρεμίας στις τοπικές κοινωνίες. Επίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ουδέποτε υπήρξε εκ μέρους της απάντηση στις επιστολές τους και ότι μόνο κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας τους ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Β. Παπαδόπουλος για τα σχέδια της κυβέρνησης. Ωστόσο ενώ δεσμεύτηκε ο τελευταίος ότι θα απαντήσει εγγράφως για τις έξι προτάσεις των δημάρχων, δεν απάντησε, αντιθέτως στείλανε τα ΜΑΤ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top