Συνέντευξη του Βουλευτή Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη στον Focus Fm 103,6 με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη (29.03.2016)
Δημοσιογράφος: Κ. Αναστασιάδη με άγγιξε πάρα πολύ και πραγματικά περιγράφει όλη την κατάσταση, αυτό που είπε ακροάτρια του σταθμού μας, ότι  δηλαδή οι Έλληνες αν και περνάνε δύσκολα, νιώθουνε τύψεις και ενοχές επειδή έχουνε ένα κομμάτι ψωμί, γιατί  δίπλα τους υπάρχουν παιδιά που πεινάνε.
Σάββας Αναστασιάδης: Εξέφρασε ακριβώς την άλλη άποψη του προβλήματος που δημιούργησε η κυβέρνηση με την λογική των ανοιχτών συνόρων  και την λογική ελάτε όλοι εδώ και θα δούμε τι θα κάνουμε. Αυτό θα ήταν πολύ καλό, δηλαδή να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αν είχαμε και στρατηγική μεταναστευτική και πολιτική μεταναστευτική, αν ήμασταν προετοιμασμένοι.
Αυτή η κατάσταση δημιουργεί τα προβλήματα και αυτή την ψυχολογία στους ανθρώπους. Αυτό που είπε πράγματι αυτή η φράση εκφράζει πολλούς Έλληνες και είναι συγκλονιστική, δηλαδή ντρεπόμαστε που τρώμε γιατί βλέπουμε τους άλλους δίπλα μας να πεινάνε. Αυτό συμβαίνει, εγώ να σας πω το εξής από μία προσωπική εμπειρία μου.
Η μάνα μου είναι 86 χρονών και κάθε φορά που της μιλάω μου λέει « τι είναι αυτά , τι κάνετε, , εκείνα τα παιδιά που πεινάνε δεν τα βλέπετε;». Αυτή είναι η άποψη του απλού  πολίτη γι αυτά που βλέπει από την τηλεόραση. Όμως για όλα αυτά υπάρχει ευθύνη που εστιάζεται στην πολιτική της Κυβέρνησης. Ακόμη και μετά τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένος, όσον αφορά την επαναπροώθηση.
Δημοσιογράφος: Κ. Αναστασιάδη ο καθένας έχει βγάλει τα συμπεράσματά του αν θέλει να δει καθαρά ,το τι μεγέθυνε το πρόβλημα, το τι όξυνε το πρόβλημα. Είναι σαφές, ακόμη και στην Κουμουνδούρου να κατοικοεδρεύεις και να σιτίζεσαι,  θα είσαι ψεύτης με τον εαυτό σου αν  δεν δεχθείς ότι ο Σύριζα  το πρώτο οκτάμηνο μεγιστοποίησε  το πρόβλημα. Σήμερα είμαστε στον Μάρτιο – Απρίλιο , τι γίνεται από εδώ και πέρα κ. Αναστασιάδη συμφωνώντας ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Οι Σκοπιανοί ξεκαθάρισαν ότι κλείνουν τα σύνορα μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Έχουμε 50.000 ανθρώπους πως το διαχειριζόμαστε;
Σάββας Αναστασιάδης: Είναι δύσκολη η διαχείριση διότι, όπως σας είπα και στην αρχή δεν υπάρχει καμία προετοιμασία. Βλέπετε ότι η κυβέρνηση  κάτω από τον πανικό και την πίεση αναζητά χώρους για να εγκαταστήσει προσωρινά αυτούς τους ανθρώπους και εκεί που πηγαίνει δημιουργεί αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Είδαμε τη Βέροια, τα Λαγκαδίκια, όπου δεν έχουνε δημιουργηθεί φαινόμενα, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν στην Βέροια όμως η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη.
Και είναι ανάστατη η τοπική κοινωνία διότι φοβάται ότι αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή θα ξεσηκωθούνε , θα παρανομήσουνε διότι δεν θα έχουν τρόπους να συντηρηθούνε , δεν θα μπορέσουνε να ζήσουν και επιπλέον θέλουν να φύγουν.
Δημοσιογράφος : Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας συντηρητικό, κεντροδεξιό, κεντροαριστερό, κεντρώο που θέλει κάτι αποτελεσματικό που σε καμία περίπτωση δεν  υιοθετεί τον λόγο, ούτε την αισθητική, ούτε την πρακτική της Χρυσής Αυγής. Μπαίνουν μεταξύ της Ν.Δ. και της Χ.Α. διάφορα σχήματα και πολιτικοί άνδρες που θα εκφράσουν αυτό το κομμάτι ενδεχομένως και θα δημιουργηθεί ζήτημα , όσο η Ν.Δ. δεν έχει ξεκάθαρη θέση για το τι κάνουμε με τις 50.000 πρόσφυγες. Τους επιβάλλουμε στις τοπικές κοινωνίες; Ζητάμε από τους Δημάρχους να τους δεχθούνε; Απαιτούμε από τους πολίτες να τους δεχθούνε; Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;
Σάββας Αναστασιάδης: Αυτό μπορεί να το κάνει κανείς όταν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μείνουν στη Χώρα. Από τη στιγμή που δεν θέλουν να μείνουν στη Χώρα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι πρόσφυγες και ποιοι οι μετανάστες. Οι πρόσφυγες να βρεθεί ένας τρόπος να περάσουν στην Ευρώπη, στη Γερμανία ή όπου θέλουν και οι μετανάστες να επαναπροωθηθούν στις Χώρες τους.
Άλλωστε οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν. Την Ελλάδα την χρησιμοποίησαν σαν Χώρα διέλευσης. Πιθανόν βέβαια ένα κομμάτι να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει να ενσωματωθεί στην Ελληνική Κοινωνία. Το βασικότερο πάντως από όλα αυτά είναι ότι πρέπει επιτέλους να διασφαλίσουμε τα θαλάσσια σύνορα και να σταματήσουν οι ροές.
 Δημοσιογράφος:  Τι φοβάμαι σαν πολίτης, πολιτικά σκεπτόμενος. Μήπως αυτό το θολό τοπίο το οποίο από την συστημική Ευρώπη δεν βρει απάντηση, το χρεωθεί και η συστημική Ευρώπη στη συνείδηση του κόσμου και τα συντηρητικά κόμματα της Ελλάδος σε εισαγωγικά, δεν είναι κακό να είναι συντηρητικό ένα κόμμα, και βγει ο Σύριζα μετά και πει κοιτάξτε εμείς το παλέψαμε αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κανίβαλους και η Χώρα εξοκείλει περισσότερο και έρθει μετά να διαχειριστεί ο Σύριζα μία Χώρα με χαρακτηριστικά Βαλκανικής Δημοκρατίας και όχι Ευρωπαϊκής. Εγώ αυτό το σενάριο το φοβάμαι για τα παιδιά όλου του κόσμου. Δηλαδή μήπως πει ο Σύριζα η Νέα Δημοκρατία δεν έχει απάντηση , η Ευρώπη δεν τιμωρεί τους Βαλκάνιους λαούς οι οποίοι με μονομερείς ενέργειες κλείνουν τα σύνορα , αφήνουμε την Ιστορία με την Ευρώπη, μένουμε μόνοι μας, φτωχοποιούμε την Ελληνική κοινωνία και πορευόμαστε με συνθήκες δεκαετίας του 50.
Σάββας Αναστασιάδης: Γι αυτό που αναφέρετε έχουν γραφεί πάρα πολλά και τελευταία γράφονται ακόμη περισσότερα για το που θέλει να το πάει ο Σύριζα. Εν τοιαύτη περιπτώσει η Δημοκρατία έχει δικλίδες ασφαλείας και δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί , δεν θα μπορέσει δηλαδή ο Σύριζα, αν αυτός είναι ο στρατηγικός του στόχος να φτάσει μέχρι εκεί. Δεν θα αφήσουμε δηλαδή τη Χώρα να φτωχοποιηθεί και τα παιδιά μας να ζήσουν  σε μία κοινωνία τύπου Βενεζουέλας.
Δημοσιογράφος: Ο λόγος της κυβέρνησης ακούγεται ευχάριστος στα αυτιά κάποιων όταν καταφέρνει να δημιουργήσει  εχθρούς  εκεί έξω , είτε στις Βρυξέλες , είτε στο Βερολίνο, είτε στα Σκόπια, είτε στη Σόφια . Εχθρούς εδώ θα δημιουργήσει σήμερα το βράδυ στη συζήτηση, άρα εχθρεύονται όλοι μία λαοπρόβλητη σε εισαγωγικά κυβέρνηση και πατάει δυνατά στο σενάριο που μπορεί να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους. Ο ρόλος ο δικός σας είναι να γλυτώσουμε τα χειρότερα.
Σάββας Αναστασιάδης: Είναι όπως τα λέτε. Ο κ. Τσίπρας και ο Σύριζα το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα , μάλλον από τον Οκτώβριο και μετά φτιάχνει εχθρούς στο εξωτερικό και στο εσωτερικό για να τους χρησιμοποιήσει σε δεδομένη στιγμή. Όμως βλέπετε και την  κοινωνία σιγά –σιγά να αποστασιοποιείται από τον Σύριζα, αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Όχι στον βαθμό και με τον ρυθμό που θα έπρεπε σε σχέση με αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Εν τοιαύτη περιπτώσει όμως η αποδόμηση , η ανικανότητα και αυτή η χαοτική αντίληψη και λειτουργία που έχει στο σύνολό της η κυβέρνηση, άρχισε σιγά –σιγά να γίνεται κατανοητή και από την κοινωνία.

Σε λίγο διάστημα οι εχθροί που θα φτιάχνει ο κ. Τσίπρας και ο Σύριζα θα βρίσκουν πολύ μικρή ανταπόκριση. Είναι μία στρατηγική αυτή, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας και με προβληματίζει, ή είναι ένα ενδεχόμενο που φαίνεται αν κάποιος αναλύσει τον τρόπο που πολιτεύεται και τον τρόπο που λειτουργεί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση  τους τελευταίους μήνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top