Η δραματική κατάσταση στην κτηματαγορά γεννά πολλές ευκαιρίες

Εξομαλύνονται οι τιμές των ενοικίων, του «αέρα» και της αγοράς ακινήτου στη Θεσσαλονίκη, καθώς παρουσιάζουν αισθητή μείωση που αγγίζει ακόμα και το 30%, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης που επέφερε το δυσμενές οικονομικό κλίμα των τελευταίων δύο ετών, όπως προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΜΑΣΘ, Μιχάλης Αναγνώστου, ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ, Γρηγόρη Λιάντας, και ο αντιπρόεδρος της ΟΜΑΣΕ και ειδικός γραμματέας της FIABCI, Κωνσταντίνος Γεωργάκος.

Σύμφωνα με τους φορείς της κτηματαγοράς οι τιμές των ακινήτων σημειώνουν μείωση της τάξης του 20%, ενώ το ύψος των ενοικίων έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 10%, καθώς ακόμα και μεγάλες εταιρείες του κέντρου ζητούν τη μείωσή τους. Παράλληλα, ο «αέρας» στο κέντρο(Τσιμισκή, Μητροπόλεως) έχει καταγράψει σημαντική κάμψη της τάξης του 20% με 30%.
Κατά τους ίδιους, οι υποψήφιοι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής τους τελευταίους επτά μήνες, καθώς έχουν «τρομάξει» από τις συνεχόμενες αρνητικές ειδήσεις στο μέτωπο τις οικονομίας, ενώ δεν αντιλαμβάνονται τις μεγάλες ευκαιρίες που, όπως επανειλημμένα υπογράμμισαν, παρουσιάζονται στην κτηματαγορά.
Σημείωσαν, δε, ότι οι αναθέσεις (προσφορά) ακινήτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα και σε συνδυασμό με την παγωμένη ζήτηση, πιέζουν διαρκώς τις τιμές σε όλους τους κλάδους της αγορά κατοικίας προς τα κάτω. Μάλιστα επισήμαναν η πτώση τιμών επιταχύνεται και από το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων πωλούν υπό πίεση.
Στην εντατική η κτηματαγορά
Όπως τονίστηκε ότι η εικόνα της κτηματαγοράς είναι απογοητευτική και δεν αναμένεται να ανακάμψει σύντομα, αφού τα μηνύματα που έρχονται απ΄ όλες τις κατευθύνσεις είναι αρνητικά, ενώ πλέον έχουν πάψει οι επενδύσεις στα ακίνητα, παίρνοντας το δρόμο του εξωτερικού και ιδιαίτερα της Κύπρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους οι διαγραφές μεσιτών από το ΕΕΘ το 2010 μπορεί να ξεπεράσουν τις 200, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ (112 διαγραφές το 2009).
Ο αντιπρόεδρος της ΟΜΑΣΕ κ. Γεωργάκος υπογράμμισε ότι η ελληνική αγορά διανύει μια δύσκολη περίοδο και η αγορά ακινήτων βάλλεται από παντού, λόγω κυρίως της αρνητικής ψυχολογίας των καταναλωτών, αλλά και της σχεδόν μηδενικής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό που έρχεται ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερα «κακής» εικόνας που «εξάγει» η χώρα.
Για την προσέλκυση των ξένων κεφαλαίων ο αντιπρόεδρος της ΟΜΑΣΕ σημείωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει κίνητρα, με σημαντικότερα την άρση του καθεστώτος των παραμεθόριων περιοχών και την διευκόλυνση έκδοσης βίζα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ κ. Λιάντας παρουσίασε τις προτάσεις της ομοσπονδίας για την τόνωση της κτηματαγοράς εκ των έσω. Ειδικότερα, προτείνει:
•Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, με κλίμακα ανάλογη με την αξία του ακινήτου.
•Καθιέρωση μειωμένου φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης (από φυσικά πρόσωπα ή από εταιρίες).
•Παροχή κινήτρων με μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων για κατοίκους εκτός Ελλάδας ή για Έλληνες που εισάγουν κεφάλαια από το εξωτερικό, όπως επίσης για αγορά εξοχικής κατοικίας σε τουριστικές περιοχές που δεν έχουν μεγάλη ανάπτυξη.
•Κατάργηση των φόρων υπεραξίας, γονικών παροχών και κληρονομιάς.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΜΑΣΘ κ. Αναγνώστου παρουσίασε τις νέες πρωτοβουλίες του συλλόγουμε στόχο την ενίσχυση των επαγγελματιών του κλάδου και την τόνωση της κτηματαγοράς, μεταξύ των οποίων η δημιουργία πιστοποιημένου portal, την επαναλειτουργία τμήματος εκπαίδευσης κτηματομεσιτών στα δημόσια ΙΕΚ, αλλά και την επίτευξη συμφωνίας με συγκεκριμένη εταιρία κινητής τηλεφωνίας, για μείωση του κόστους πάνω από 15%.
Η αγορά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης
Τα στοιχεία του α΄ διμήνου 2010, για τις τιμές πώλησης ακινήτων, συλλέγονται από το Σύλλογο Μεσιτών Θεσσαλονίκης και προέρχονται από 80 μεσιτικά γραφεία.


Νεόδμητα


Μεταχειρισμένα


http://www.voria.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top