Μικρή απόσταση μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων και εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων καταγράφουν τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν.
Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ δεύτερη αλλά με μικρή διαφορά. Οριακά εντός ή εκτός βουλής είναι η μέχρι στιγμής εκτίμηση για τους ΑΝΕΛ σε αντίθεση με την πρόβλεψη για την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, η ψαλίδα όμως με τη ΝΔ κλείνει, με την Prorata να υπολογίζει την διαφορά στις 3,5 μονάδες ενώ Marc και Metron Analysis δείχνουν την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου ως ντέρμπι.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», o ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23%, η ΝΔ έρχεται δεύτερη με 19,5%, τρίτη η Χρυσή Αυγή με 6,5%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5%, πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, έκτο Το Ποτάμι, με 4% και ακολουθούν η Λαϊκή ενότητα με 3,5% κα η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με 3%, ενώ οι ΑΝΕΛ μένουν εκτός Βουλής με ποσοστό 2%.
Για τη Metron Analysis που διεξήγαγε την δημοσκόπηση για «Τα Παραπολιτικά»,
ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,2% και 21,2 η ΝΔ, η ΧΑ 6,4%, 5,1% Το Ποτάμι, 4,5% το ΚΚΕ, 4,1% το ΠΑΣΟΚ. Άνετα φαίνεται να μπαίνει στη βουλή η Ένωση Κεντρώων με 3,8% και οριακά, με 3,1% η Λαϊκή Ενότητα. Εκτός Βουλής με 1,7% δείχνει τους ΑΝ.ΕΛ.
Στην 3η δημοσκόπηση, της εταιρίας Marc για τον Alpha, o ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, η ΝΔ 23,2 %, Το Ποτάμι με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%
το ΠΑΣΟΚ με 4,4%, το ΚΚΕ με 4,2%, η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων με 3,8% και 3% οι ΑΝ.ΕΛ. που αν και οριακά φαίνεται να είναι το 9ο κόμμα που μπαίνει στην βουλή.
Και οι τρεις μετρήσεις δείχνουν ένα αιφνιδιασμένο και αμήχανο, εκλογικό σώμα.
Το 25,5% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης Prorata δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν, ενώ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 12,4% επιλέγει συνειδητά αποχή ή λευκό (Αποχή 6,6%, Λευκό 5,8%).
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει πολύ μικρή συσπείρωση με το 1/3 των ψηφοφόρων του στις εκλογές του Ιανουαρίου να μην έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, μόλις το 5% δηλώνει αποφασισμένο να κινηθεί προς τη Λαϊκή Ενότητα.
Και οι δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ΑΝΕΛ εκτός βουλής, στην ερώτηση ποιος θα έπρεπε να είναι κυβερνητικός εταίρος, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές χωρίς αυτοδυναμία, το κόμμα του Πάνου Καμμένου υπερισχύει με 13,9%, έναντι 8% που συγκεντρώνει το ποτάμι και 7,9% η ΝΔ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστό 68% δηλώνει ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει πάσει θυσία στη ζώνη του ευρώ, αν μεγάλο παραμένει το ποσοστό αυτών που διαφωνούν ή δεν είναι σίγουροι.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – 1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΊΝΑ ΔΕΜΕΡΤΖΙΑΝ